Ekologická likvidácia kuchynského oleja
Asi by sme dnes ťažko hľadali domácnosť, kde sa pri príprave jedla nepoužíva aj rastlinný olej. Olej používaný na vyprážanie však takmer vždy končí v našich kanalizáciách, čo je veľký problém pre odpadové potrubia. Navyše je použitý kuchynský olej veľmi energeticky výhodnou surovinou, z ktorej je možné vyrobiť biozložku do motorovej nafty. Takže jeho vylievaním sa vlastne nezmyselne pripravujeme o energeticky dôležitú surovinu, vážne poškodzujeme odpadové potrubia a v neposlednom rade znečisťujeme naše životné prostredie.
Preto je už dnes tento problém riešený zberom použitého kuchynského oleja špecializovanými spoločnosťami, ktoré ho následne spracúvajú podľa platnej legislatívy. Tento zber je už pre reštauračné zariadenia zo zákona povinný dlhší čas, pričom prevádzky verejného stravovania a reštaurácie tento zber zvládajú jednoducho a bez problémov. Stačí im k tomu iba zmluva so spoločnosťou, ktorá sa venuje zberu a spracovaniu kuchynského oleja a tá sa o všetko podstatné postará. Zber použitého kuchynského oleja pre reštaurácie prebieha do prenajatých zberných nádob, ktoré sú v pravidelných intervaloch odvážané. Takáto prevádzka verejného stravovanie obdrží pri každom zbere aj potvrdenie o likvidácii oleja a vyplatenie odmeny za odovzdaný olej.
Rovnako jednoducho dnes môžu postupovať aj všetky domácnosti, ktoré doteraz pravidelne vylievajú použitý olej do kanalizácie. Zber použitého kuchynského oleja pre domácnosti prebieha rovnako ako v prípade reštaurácii. Stačí kontaktovať príslušnú spoločnosť, ktorá vám na požiadanie bezplatne zapožičia zbernú nádobu a vy sa môžete zbavovať svojho použitého kuchynského oleja zodpovedne a ekologicky. Ak si predstavíme počet domácností na Slovensku a množstvo vyprodukovaného kuchynského oleja, ktoré končí v kanalizácii, tak nejde vôbec o zanedbateľný krok k ochrane nášho životného prostredia. Preto je potrebné, aby sa väčšina domácností začala správať zodpovedne a prispela tak k recyklácii kuchynského oleja rovnako ako v prípade plastov.